mandag den 22. april 2013

Funny because it's true?


Myter X

Nicolai holder ferie på Sicilien og er derfor ikke på banen i dag med et afsnit i føjljetonnen om myter. Det kunne være fristende at tage hul på myterne og fordommene om sicilianere – er de ikke alle sammen passionerede elskere og/eller en brutale medlemmer af Familien? – og måske udvide med forestillinger om fx tyskere – er de ikke humorforladte og dræbende overgrundige?
Klik på billedet for at se det hele.

Inspireret af den seneste uges begivenheder kunne man videre gøre sig tanker om tjetjenske muslimer eller om kioskejere, der hedder Mustafa, og som kommer fra et fjernt land. Man kunne jo udvide repertoiret og fortælle vitser om forskellen på mænd og kvinder. Man kunne gøre sig munter over hundeelskere kontra katteelskere. Eller om skolelærere og politikere.

Somme tider er den slags generaliseringer morsomme; andre gange dødsens alvorlige. Somme tider kan forenklinger af virkeligheden gøre, at det overhovedet er muligt at tale om den hyperkomplekse virkelighed, som vi lever i; andre gange vil forenklingerne lægge sig som en løkke om halsen på en nuanceret diskussion.

Øvelsen er vel at rumme både forenklingerne og nuancerne og at kende deres respektive berettigelse. Forenklinger kan være nødvendige som redskaber for en teoretisk, ideologisk samtale. I mødet med et konkret menneske må forenklingerne og myterne vige til fordel for en åbenhed for alle de besværlige nuancer og uregelmæssigheder, som ethvert menneske indeholder, uanset om vedkommende er mafioso, tysker, tidligere sultan, bombemand, fra Mars eller Venus, mere til Fido end til Kitty, Bondo eller Corydon. 
Klik på billedet for at se det hele.
Eller om det er dig eller mig.

Venlig hilsen

Lise Lotz       
Akademisk medarb.

Ingen kommentarer: