mandag den 9. september 2013

Livet er en jammerdal. Om utopi og dystopi.

Semesterføljeton om "Dystopier"I
Livet er en jammerdal.” Det kan vi lige så godt vænne os til – og forberede os på. Udtryk som Tårernes Dal eller Denne verdens Jammerdal har været brugt både i Bibelen, Brorsons salmer og i Gustav Wieds Livsens Ondskab som et udtryk for livet på jorden, og det er da heller ingen hemmelighed, at de fleste menneskeliv i perioder vil føles som sådan. Triste, ubærlige og elendige.
Ordet dystopi er et spin-off af udtrykket utopi. Det ord er opfundet af forfatteren, humanisten, statsmanden og filosoffen Thomas More. Han udgav bogen Utopia i 1516, og i den beskrev han et fiktivt - men lykkeligt - ønskesamfund på øen og landet Utopia, og han redegjorde for landets religiøse, sociale og politiske strukturer. En dystopi, derimod, er en forestilling om en verden, et sted eller et landskab (topos), der er ”dys” – som i ”dys”-funktionelt, altså dårligt eller forkert.

Ordet blev brugt første gang af den liberale tænker og politiker John Stuart Mill i 1868, som en hån mod sine politiske modstandere, der i hans syn - fejlagtigt - så sig selv som fortalere for et virkeligt Utopia. Mill udtalte, at de var på vej mod Dystopia i stedet.
Hvem afgør, om vi er på vej mod det ene eller det andet...?
Mennesker har til alle tider – efter bedste evne - beskrevet verden, både som den faktisk så ud, og som man kun frygte eller glæde sig til, at den kunne se ud. I dette semester vil Nicolai og jeg se nærmere på forskellige gode eller onde verdensforestillinger – og blande dem med vores egne.

 Som Nicolai skrev i sidste uge, arbejder studentermenigheden i indre by også med et tema om ”Dystopier”. Det bliver fulgt op af foredrag og film. Semesterets dystopiske film udgøres af en visning af Truffauts filmatisering af Ray Bradburys roman ”Fahrenheit 451”.
Filmens - og romanens - titel henviser til den temperatur, ved hvilken papir selvantænder.
Filmen, der er fra 1966, handler om et fremtidssamfund, hvor bøger anses for at være samfundsomstyrtende, og derfor er de strengt forbudt. Indsamlede ulovlige bøger brændes i store bål af særlige "brandmænd". Filmen følger en af disse brandmænd, der langsomt begynder at tvivle på rigtigheden af sin livsopgave.
Filmen vises i Cinemateket 24. oktober kl. 19 og indledes af skribent og debattør Christopher Arzrouni.  Læs mere på vores facebookside, hvis du er interesseret i en fribillet til forestillingen.

Venlig hilsen

Lise Lotz 
Akademisk medarbejder

P.S. Læs mere: en række links til ebøger om u- og dystopier (Tak til The University of Adelaide!)

Ingen kommentarer: