mandag den 16. marts 2009

Afsnit VI: Luxuria - (Cali-)fornication

Livet. En ligning der ikke går op."Næst efter kønsdriften er af de menneskelige drifter jernbanedriften den, der sætter de fleste lidenskaber i bevægelse," lyder et gammelt ord fra dansk politik.

Eftersom vi ikke her skal beskæftige os med jernbanedriften, så er vi i denne uge fokuseret på den drift, der måske har været sværest at styre i tidens løb, selvom man, som Nicolai skrev i sidste uge, i de fleste samfund har gjort forsøget. Og i en kristen sammenhæng er det sket ved at koble kønsdriften og ikke mindst dens fornøjelige sider med synd.
TV-serien Californication følger den californiske forfatter Hank Moody, spillet af David Duchovny fra X-files, der lever et noget udsvævende liv, med masser af drinks og ikke mindst masser af skønne kvinder, men som alligevel er lidt af en lækker antihelt. Han drømmer om at få sin ex, som også er mor til hans datter, tilbage, men han fucker bogstavelig talt op igen og igen, så det ikke er en mulighed. Han roder rundt i sit liv, men han kan sætte ord på det, så vi må overgive os. Han hader sig selv, men vi der kigger på, elsker ham.

For livet går ikke op. Hank er måske et ekstremt eksempel, men han er et menneske af kød og blod, der kæmper med sine drømme og længsler, og som igen og igen må konstatere, at livet ikke er som det kunne være. Livet er ikke som det burde være. Livet er, som det er, og det indbefatter skønhedsfejl i massevis; både store og små. Når vi følger Hanks liv kan vi – hvis vi altså kan se bagom hans overfladisk set syndige og derfor forkastelige liv – se et menneske, der arbejder med sit liv. Tænker over det. Tager sine præmisser på sig. Og fejler igen – og igen. Og kæmper videre.

I may not go down in history, but I will go down on your sister. Hank Moody

Lise Lotz, akademisk medarbejder

Fornication er et af de engelske ord for – syndig – sex især før/udenfor ægteskabet. Californication er titlen på en sang af Red Hot Chili Peppers, der handler om ”det søde liv” i Californien.

Ingen kommentarer: