mandag den 15. september 2008

"Jeg er vejen..." I - Veje og vildveje

Veje er meget udbredte. Her i Danmark ligger de tæt. meget tættere end i Sverige f.eks. Mennesker har altid haft veje – jægere og samlere har trådt deres stier for årtusinder siden. Ligesom også rådyrene og myrerne træder deres stier. Men vi har lært at asfaltere.

Vi har også lært at bruge symbolske tegn, symbolsk sprog på en måde som ingen andre dyr. Vejen har været et symbol i umindelige tider. Vi går alle på livets vej. Netop fordi vejen er en så grundlæggende metafor findes den i de fleste religioner. Jesus sagde, at han var vejen. Det vender vi nok tilbage til.

Flere vil også erindre Tintin albummet ”Den blå Lotus”, hvor Wangs søn Didi, efter at været blevet forgiftet af vanvidsgiften, forsøger at vise Tintin den rette vej. Han skal blot først have hugget hovedet af. Men Didi citerer Lao Tzu for ordene om vejen. Lao Tzu (som ses her til venstre, som han havde set ud, hvis han var født i South Park... Lav din egen figur her: http://www.sp-studio.de/) regnes for grundlæggeren af Taoismen og tao (udtales Dao) betyder ”vejen” og handler om at finde Den store Vej igennem ikke-handlen og eftergivenhed. Ikke-handlen er nok ikke den rette vej til at gennemføre sit studium, men en vis opgivelse af modstanden mod anatomiske lærebøger er sikkert en god idé.

I de kommende afsnit af semesterets føljeton skal det handle om de metaforiske veje og vildveje. Ingen ved helt hvor vi ender. Måske farer vi vild eller ender i en ufremkommelig labyrint.

I dag vil jeg slutte med et citat fra digtet TURBO af Per Højholt:

”Man kan gå frem det er muligt af den højre vej til målet
man kan gå også det muligt frem ad den røde vej t målet
man kan den muligt det også ad den slagne vej nå t mange…”
(sådan bliver det ved)

Nicolai Halvorsen, studenterpræst

Ingen kommentarer: