mandag den 5. december 2011

Biblen. Læs selv videre...

Biblen for begyndere – en føljeton XII

Som semesterets føljeton måske har antydet, så er Biblen en bog med en vis betydning – uanset om man tror på det, som står i den eller ej. For nogle mennesker er daglig bibellæsning en afgørende del af tilværelsen, for andre står Biblen i reolen og bliver åbnet ved mere eller mindre hyppige, særlige lejligheder og for atter andre er Biblen et symbol på fundamentalisme og overtro.

For de fleste mennesker i en vestlig kultur sniger bibelske idiomer – faste sproglige udtryk som fx ”at sætte sit lys under en skæppe” eller ”at skille fårene fra bukkene” – sig ind i det daglige sprog, og uanset hvordan man forholder sig til Biblen må det vel gælde her, som i så mange andre felter: det er godt at vide, hvad man taler om.

Derfor er dagens opsamlingsheat en henvisning til nogle ressourcer, hvor det er muligt at skaffe egenindsigt i Biblen.

Først den klassiske model i papir: Bibelselskabet, som udgiver autoriserede Bibler i Danmark, har 30 forskellige bibeludgaver til salg på deres hjemmeside. Det går fra helt små lommemodeller kun med Det nye Testamente til kr. 50 over standardudgaver med faktasider til kr. 200 og slægtsbibler til kr. 500 til luksusmodellen i kalveskind til kr. 1700.

Bibelselskabet tilbyder desuden – helt gratis - en online-bibel, som er søgbar på alle leder og kanter. Du kan søge på ord, skriftsteder, prædikentekster, til særlige højtider eller du kan simpelthen følge en bibellæseplan med daglige tekstlæsningsforslag, så man i løbet af et (kirke-)år kommer godt rundt i den store bog.

Den helt nyligt påbegyndte 2011-2012 (det nye kirkeår begynder som bekendt (?) første søndag i advent) bibellæseplan har som særligt tema Ørken og vand. Planen kan hentes som pdf-fil på Bibelselskabets hjemmeside.

For ganske nylig har Bibelselskabet herudover udgivet en Bibel-app, Bible Pomegranate, til iPhone og iPad. Adgang til selve Pomegranate-universet koster kr. 12, og der følger en engelsk bibeloversættelse med i prisen. Adgang til danske oversættelser skal tilkøbes.

Der findes masser af andre Bibelapp’s bl.a. på engelsk. Mange af dem er gratis, nogle har fx oplæsningsfunktion og nogle er tilrettelagt for børn. Søg, og I skal finde! (Matt. 7,7)

Den seriøse bibelstuderende kan finde en guldgrube af viden hos Biblos.com. Sprolige sammenligninger, lexikon, ordbog, atlas, tidslinjer, bibelsk mål og vægt, persongalleri mmm.
I den muntre ende vil jeg anbefale The lolcat Bible. Den er især sjov, hvis man har et vist kendskab til Biblen OG lolcat-lingoen. Her er fx skabelsen: Boreded Ceiling Cat makinkgz Urf n stuffs . 1 Oh hai. In teh beginnin Ceiling Cat maded teh skiez An da Urfs, but he did not eated dem. Senere møder vi Happy Cat (Jesus) og Basement Cat (Satan). Check også: The Saga of Ceiling Cat.

Venlig hilsen
Lise Lotz, akademisk medarbejder

Ingen kommentarer: