mandag den 13. maj 2013

Internettet gør os dummere...


Myter XIII

I sidste uge skrev Lise omSøren Kierkegaard, og det bliver nok ikke det sidste vi skal høre om ham i år, selvom 200 års fødselsdagen nu er blevet fejret.  Jeg vil ikke bidrage til tumulten om SAK, men Lises spørgsmål om det vanskelige ved at læse Kierkegaard fik mig til at tænke på noget. 
Læser unge mennesker egentlig bøger? Andet end pensum? Har de sværere ved at koncentrere sig om lange og vanskelige tekster end tidligere, og skyldes det, at man hele tiden er online og forstyrres af telefoner, sms’er mails, Facebook og Twitter?  Eller formuleret som en myte: Er det en myte, at nutidens bestandige onlineaktivtet påvirker koncentrationsevnen?

Ja, det synes jeg selv den gør, men er det sandt?  Jeg møder en del unge, der har svært ved at koncentrere sig, men hvis man foreslår dem at slukke for mobilen og logge ud af Facebook og andre sociale – og forstyrrende medier – så synes de jeg er åndsvag.  Det er jo ikke en mulighed! Så dør man. 

Eftersom jeg selv er blevet påvirket af internettet med de hurtige, men overfladiske svar og derfor finder al materiale til disse klummer i en hurtigt og panisk googling af nettet, så har jeg ikke rigtigt kunne finde gode videnskabelige undersøgelser. 

Der er givetvis lavet nogle, men jeg har ikke kunnet finde dem. Men jeg har fundet noget. Den amerikanske it-journalist og forfatter Nicholas Carr skrev for nogle år siden bogen The Shallows: What the Internet IsDoing to Our Brains, hvor han har undersøgt sagen og talt med videnskabsfolk, der har undersøgt sagen.  Han tenderer som jeg i retning af at bekræfte myten. Vi bliver overfladiske (deraf bogens navn) af de bestandige forstyrrelser og undersøgelser viser at internet og onlineaktivtet påvirke koncentrationsevnen.

En anden artikel i the Guardian, Is technology and theinternet reducing pupils' attention spans? af Duncan Jeffries, er stort set på samme linje, men mener dog at sagen må nuanceres. Man kan også meget godt med internet og mere forskning behøves.

Og sådan er der en række artikler og undersøgelser, der viser at det tilsyneladende har en negativ effekt på koncentrationsevnen. Men der er nok mere at sige om det. 

Så selvom vi kan konkludere, at det nok er sandt, at bestandig onlineopkobling påvirker koncentrationsevnen negativt, så kunne der givet bruges mere forskning. Ideen er hermed givet videre. 

En af de mere interessante tilgange var Paul Miller – en ung teknologijournalist og redaktør på ”The Verge”. Han forlod internettet fuldstændigt (heller ingen mail – kun snail-mail) et helt år og har skrevet om det: I’mstill here: back online after a year without the internet. Det er ret sjovt at læse, hvis man kan koncentrere sig så langt.

Venlig hilsen

Nicolai Halvorsen
Studenterpræst

Ingen kommentarer: