mandag den 27. maj 2013

At læse for lidt, for meget – eller forkert…


Myter XIV

Vi er ved at være færdige med forårets klummerække. Vi har forsøgt at ”buste” eller bekræfte nogle populære myter. Vi håber at du, kære læser, har været underholdt, ja, måske er du ligefrem blevet en smule klogere eller har fået noget at tænke over. 

Det sidste vil vi gerne beklage, da tænkning  jo er stærkt forstyrrende for yngre medicinstuderende. Du, som har travlt med at memorere lærebøgerne i cellebiologi, anatomi eller andre vigtige sager, kan jo ikke bruge mentale kræfter på at tænke…

Derfor vil jeg afstå fra at komme med endnu en myte i dag. Nok er nok. I stedet vil jeg henvise til en øvelse, der er god i pauserne i læsningen: Fokusér på din vejrtrækning

Og så alligevel. Noget af det, som måske forstyrrer dig, er uro og stress. Rigtig mange studerende har det i nogen grad og en del har det i svær grad, og det er noget hø. Efter min erfaring forsøger rigtig mange at handle sig ud af det ved at forsøge at læse mere, hvilket er en dum idé. Hvis nogen mener, at I læser for lidt, så er det en myte. Måske læser ganske få af jer for lidt, men de fleste læser for meget.

Men det værste er, at det virker som om, alle synes, at de læser for lidt, selvom det ikke er problemet. En del læser bl.a. derfor forkert, fordi de altid har en følelse af at være bagud. Den følelse er ikke motiverende for læsningen. Sørg derfor for at lave et realistisk pensum i forhold til, hvad du kan nå. 
Drop perfektionismen og drop forsøget på at kontrollere det, du ikke kan kontrollere. F.eks. om du dumper eller består. Det bestemmer andre. Du bestemmer derimod, hvordan du læser, og hvordan du har det, mens du læser.

Men tillykke til dem, der har overstået deres eksamener og alt det bedste til dem, der endnu har nogen til gode. Husk at eksamener og karakterer er ikke det vigtigste her i livet.

Rigtig god sommer og på gensyn!

Venlig hilsen

Nicolai Halvorsen
Studenterpræst

P.S. Jeg holder ferie i uge 28-30 (8.-29. juli)

Ingen kommentarer: