Er du tynget af viden om Biblen? Nej, det er ikke sandsynligt. Men hvorfor skulle du også være det? Det er jo ikke pensum.
Måske fylder Biblen ikke så meget i din verden... |
Biblen er den mest solgte bog i verden. Det er givetvis også den mest indflydelsesrige bog, og derfor bør alle vide lidt om den. Biblen er helligskrift og grundbog for alle kristne, men den har betydet uendelig meget for kulturen især i hele Europa og Amerika, og den betyder stadigvæk rigtig meget. Derfor bør du kende lidt til biblen også selvom du ikke er religiøs eller ikke er kristen.
Måske ikke. Men den stiller mange gode spørgsmål... |
Du kan nemlig få glæde af bibelkundskab: du kan imponere (eller skræmme?) dine venner, få en større forståelse af den kultur du er en del af og forstå en masse kunst meget bedre. Og måske synes du ligefrem at nogle af historierne i Biblen kan have interesse i sig selv.
Vi vil forsøge at give faktuel viden, udrydde nogle almindelige fordomme, give redskaber til at læse Biblen med, oplyse om forskellige bibelsyn, se på biblen i kulturen og mere i den retning. Vi agter ikke at bruge meget krudt på egentlig forkyndelse, inderlig opbyggelighed eller fromhedsbrug. Ikke fordi vi er imod den slags, men fordi det gøres bedre i andre fora. Er du interesseret i det, så kan du kontakte studenterpræsten.
Ordet bibel (biblia) er græsk og betyder ”bøger” (tænk på bibliotek), og Biblen består netop af mange enkeltbøger. Vi taler her og fremover om den kristne bibel. Den består af to hoveddele: Det gamle Testamente og Det nye Testamente.
Det gamle Testamente svarer næsten til den jødiske bibel ”tanakh”, og det er meget mere omfattende end Det nye Testamente, som er den specielt kristne del af Biblen. Min almindelige danske bibeludgave er på over 1100 sider med ret lille skriftstørrelse. Det er en omfattende bog og den er ikke skrevet på én gang og ikke en gang på ét sprog. Men mere om det næste gang.
Min akademiske medarbejder og jeg vil på skift skrive et afsnit i føljetonnen.
Venlig hilsen
Nicolai Halvorsen, studenterpræst
Ingen kommentarer:
Send en kommentar