mandag den 30. januar 2012

Trosbekendelsen 1: Forsagelsen

Velkommen til 2012 og velkommen til et nyt semester.  Vi håber at kunne underholde og måske oplyse vores gamle læsere, men ikke mindst ser vi frem til, at nye studerende også vil blive nye læsere.

”Vi” er studenterpræst Nicolai Halvorsen og akademisk medarbejder Lise Lotz, begge uddannet i teologi og så alligevel meget forskellige både i teologi og andre ting. Men vi vil skrive en føljeton her i løbet af semestret, som vi har gjort en del år nu. Dette semester vil vores føljeton kredse om Den apostolske trosbekendelse, der unægtelig er et at de meste centrale dokumenter ikke bare i folkekirken, men i kristendommen i almindelighed.
Zzzzzzzz....?
Nu kan vi allerede høre hundredvis af læsere, som jubler af begejstring – eller var det lyden af snorken, fordi læserne faldt i søvn? Trosbekendelsen! Det dokument fra 300tallet, det lyder godt nok kedeligt.  Ja, vi kan i munterhed næppe konkurrere med bestsellere som ”Bevægeapparatets anatomi” eller standardværket i cellebiologi, men livet er ikke bare sjov og ballade.  Det er også alvor, og herunder hører trosbekendelsen.  Det er til gengæld meget nyttigt at kende til trosbekendelsen, da det forøger ens score-chancer i Den Teologiske Fredagsbar med mange længder.

Men nu må det være nok med indledningen. Vi må til sagen.  Der er dog ikke meget spalteplads tilbage, så vi nøjes med lige at nævne ”forsagelsen”. Når man bliver døbt i den danske folkekirke, tilspørges gudmor eller gudfar på trosbekendelse, men vi har før det et spørgsmål om djævlen. Populært kaldet Forsagelsen.
Nogen forsager nisser.
”Forsager du djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen?” Og så skal man helst svare ”ja”. Den bruges også i gudstjenestens trosbekendelse ”Vi forsager djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen”.  Den hører egentlig ikke til trosbekendelsen i sig selv, men siden oldkirken har forsagelsen af djævlen eller Satan været faste led i forbindelse med dåb. Når vi i modsætning til mange andre lutherske kirker i dag, stadig har det med i Danmark, så skyldes det som så meget andet N.F.S. Grundtvig.
Se, nu når vi ikke mere i dag. Men det vigtige er ikke at tale om djævlen eller det onde, men at forsage det.

Men kan dog som tidligere læse denne klumme på vores blog, hvor der foruden billeder vil være links til videre studier og mulighed for at kommentere og stille spørgsmål.
Man skal ikke forsage hjælpemidler...
Hold hjertet varmt og hovedet koldt – vi ses næste uge.

Venlig hilsen
Nicolai Halvorsen, studenterpræst

Læs Trosbekendelsen på Folkekirken.dk
Læs om Satan, Gudssønnen, der blev hersker i Helvede (Astrid Korsbæk Madsen) på Kristendom.dk

Ingen kommentarer: